רבי עזרא הנביא ממונקנטור
רבי עזרא הנביא ממונקנטור (Moncontour (צר')) היה תלמיד חכם צרפתי ואולי גם מקובל, בן המאה ה-13, שחי ופעל בתקופת בעלי התוספות.
זהותו המדויקת אינה ידועה, הרב חיד"א זיהה אותו עם רבי עזרא בן שלמה[1], ובעקבותיו כך זוהה גם אצל רבי נפתלי יעקב הכהן[2], אך יש הדוחים זיהוי זה[3].
כינויו "הנביא"
סיבת כינויו בשם "הנביא" אינה ברורה. לדעת לאופולד צונץ היה זה תואר כבוד, ואין בו כדי ללמד על עיסוקו[4]. אך לדעת גרשם שלום ואברהם יהושע השל הכינוי מלמד על עיסוקו בתורת הסוד ובעליות נשמה כמנהג הנפוץ בקרב גדולי חסידי אשכנז כמו רבי יעקב ממרויש[3][5].
אפשרות נוספת היא ששמו הצרפתי היה פרופיאט (בצרפתית: prophet) המתורגם "נביא"[6]. קיימים חכמים נוספים בימי הביניים שכונו "נביא" ויש לכך מספר אפשרויות שונות[7].
אזכורים
אזכוריו של רבי עזרא הנביא מעטים, הידועים שבהם הם בתוספות[8] ובתשובות מהר"ם מרוטנבורג המובא בהגהות מרדכי[9].
דברים בשמו שנמסרו בעת עליית נשמה מצוטטים על ידי רבי משה בוטריל (משנת ה'רס"ז, כתב יד מוסאיוב 22) ובליקוטים ישנים (כתב יד קיימברידג' Add.643)[3][10].
לקריאה נוספת
- א. א. אורבך, בעלי התוספות, עמ' 336–337.
קישורים חיצוניים
- קאופמן קוהלר ויצחק ברוידה, עזרא הנביא ממונקנטור, במהדורת 1901–1906 של ה-Jewish Encyclopedia (באנגלית)
- הרב נפתלי יעקב הכהן, "רבי עזרא הנביא", אוצר הגדולים אלופי יעקב, חיפה, תשכ"ז-תש"ל, חלק ז, עמודים ש"ט–ש"י, באתר HebrewBooks
הערות שוליים
- ^ חיד"א, שם הגדולים, מערכת הגדולים, אות ע', ערך רבי עזרא בן שלמה.
- ^ הרב נפתלי יעקב הכהן, "רבינו משה", אוצר הגדולים אלופי יעקב, חיפה, תשכ"ז-תש"ל, חלק ז, עמוד קי"ג, באתר HebrewBooks; ובערכו.
- ^ 3.0 3.1 3.2 גרשם שלום, "על 'נביאותו' של ר' עזרא ממונקונטור", תרביץ, ב [ב] (טבת תרצ"א), עמ' 244–245.
- ^ לאופולד צונץ, בספרו Zur Geschichte und Literatur, עמ' 565.
- ^ אברהם יהושע השל, "על רוח הקודש בימי הבינים", פרק ב', אות ג', בתוך: ספר היובל לכבוד אלכסנדר מארכס, ניו יורק תש"י, עמ' קפ"ד, באתר אוצר החכמה (הצפייה בעמוד זה מוגבלת למנויים בתשלום בלבד, או לעורכים הפעילים באתר).
- ^ הערך באנציקלופדיה היהודית האנגלית.
- ^ הרב נפתלי יעקב הכהן, "נביא", אוצר הגדולים אלופי יעקב, חיפה, תשכ"ז-תש"ל, חלק ז, עמודים ר"ג-ר"ד, באתר HebrewBooks.
- ^ תוספות, מסכת שבועות, דף כ"ה, עמוד א', ד"ה רב; מסכת גיטין, דף פ"ח, עמוד א', ד"ה ודלמא.
- ^ שו"ת מהר"ם מרוטנבורג, סי' שי"ח; מובא בהגהות מרדכי, על מסכת יבמות, רמז קכ"ו.
- ^ ראו גם אצל: אברהם יהושע השל, "על רוח הקודש בימי הבינים", פרק ב', אות ג', בתוך: ספר היובל לכבוד אלכסנדר מארכס, ניו יורק תש"י, עמ' קפ"ד, באתר אוצר החכמה (הצפייה בעמוד זה מוגבלת למנויים בתשלום בלבד, או לעורכים הפעילים באתר), ואצל רבי נפתלי יעקב הכהן.