עמוד ראשי

מתוך האנציקלופדיה היהודית, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ברוכים הבאים לאנציקלופדיה היהודית - אנציקלופדיית הוויקי היהודית השיתופית

האנציקלופדיה היהודית היא מיזם תוכן יהודי, מקיף ורחב אופקים, המכנס למקום אחד את כלל הידע האנושי שנצבר במהלך הדורות, ברמה גבוהה, בשפה קולחת ובממשק נוח ומהיר.
מיטב הידע היהודי והתורני עומד להתרכז כאן באתר זה, בעזרת ה'; מידע עדכני, אנציקלופדי, עשיר ומהימן.
המיזם מהווה כתובת ראויה לטובי הכותבים והעורכים בוגרי הישיבות ובני בית המדרש, בתחומי הקודש והחול.
האתר מגיש לקהל שומרי התורה והמצוות תוצר אנציקלופדי איכותי. ערכי ויקיפדיה העברית מופיעים באתר, לאחר התאמת סגנון התכנים לקהל היעד, תוך שמירה על מקצועיות ואמינות.

מדיניות האתר וערכיו נכתבים באופן שיתופי מלא על ידי הציבור. התכנים עומדים לרשות הציבור, ומוגשים ברישיון חופשי.

אתם מוזמנים להשתלב בקהילת העורכים שלנו, או ליהנות מקריאה חופשית. בתקופה הקרובה אתם עדיין עשויים להיתקל בתקלות מקומיות או בתוצרים לא מושלמים, נשמח אם תדווחו לנו על כל בעיה, או שתסייעו בפתרון.

באנציקלופדיה היהודית יש 261,756 ערכים מאושרים; 302 ערכים נוצרו באתר ו-200 ערכים שוכתבו או הורחבו. מתוכם 10,301 ערכים שימושיים במיוחד עבור ציבור שומרי התורה והמצוות

משתמשים כמוך יוצרים כעת את האתר
רשימת קיצורים:
ח
בעריכה זו נוצר דף חדש (ר' גם את רשימת הדפים החדשים)
מ
זוהי עריכה משנית
ב
עריכה זו בוצעה על־ידי בוט
(+123)‏, (-88)
השינוי בגודל הדף, בבתים (גודל הדף אחרי השינוי מופיע כרמז)

31 במאי 2023

30 במאי 2023

חדשות האנציקלופדיה היהודית

תלמוד בבלי דפוס וילנא

ערך חדש נבחר:


302 ערכים נוצרו  •  57 טיוטות  • 200 ערכים שוכתבו או הורחבו

  Atom
  CCMP
  CFAA
  HIDS
  NAnt
  WTLS
מבית היוצר
Bellotto Szmul Zbytkower 02.jpg
יוסף שמואל זְבִּיטְקוֹבֶר היה סוחר בעל הון יהודי-פולני במאה ה-18, עסקן ציבורי-כלכלי, ספק צבאי, תעשיין, פילנתרופ, שתדלן ופרנס ועד ארבע ארצות, מקורב לשלטונות ובעל קשרי סחר עם מלך פולין סטניסלאב פוניאטובסקי, וכן סוכן החצר של מלכי פרוסיה.

את האסטרטגיה העסקית של זביטקובר אפיינו יוזמה מפליאה ותכנון מקיף ונצלני שהביאו אותו למעמדו הרם; הוא החזיק בנכסים ומפעלים רבים, וברשותו היו עסקי משק מגוונים. מסחרו הבולט ביותר היה באספקה לצבא הפולני והרוסי, וממנו הוא צבר הון רב. בתוך פעילותו בענף הייצור, ייסד בוורשה בית-בורסקי שהיה מהגדולים שבעיר. בענף תעשיית המזון הייתה ברשותו מונופול על מכירת הבשר הבשר הכשר בפראגה, וכן ייצר ומכר בירה.

זביטקובר צבר הון רב ומעמד איתן. בשטח מגוריו – שכנראה כבר אז נקרא על שמו "שמולוביזנה" (פול') – נהגו הוא ואנשיו כברשות אוטונומית, ולא הציגו במעברים את דרכוניהם. זביטקובר לבש בגדי שרד, וחגג בהם למורת רוחם של האזרחים והפוגט שראו בכך חוצפה. במהלך מרד קושצ'ושקו, נמלטו זביטקובר ומשפחתו יחד עם הצבא הרוסי, כשהם מותירים אחריהם את הבתים, השדות והמפעלים שברשותו. חלק מרכושו ועסקיו שבפראגה, שכללו מחסנים ובתי-חרושת, נבזזו והוחרמו על ידי הפולנים שתפסו את השלטון. קרוביו ושותפיו נאסרו; יש הטוענים שהם היוו מעין מפלגה רוסית, ונאשמו בהסתרת רוסים, ניירות ומרגלים לטובת רוסיה. למעשה, לא ידוע מה עלה בדינו, וככל הנראה לא הוצא פסק דין כלפיו; אך מחסניו ובתי החרושת שלו הולאמו לצבא המהפכה.

זביטקובר שימש בפועל במשרת פרנס קהילת פראגה. בשנות ה-90 של המאה ה-18 ייסד זביטקובר בית כנסת בפראגה. בית הכנסת מוזכר במסמכים רשמיים כ"בית הכנסת של שמואל". ב-1773 מונה זביטקובר כפרנס החדש ועד ארבע ארצות של ורשה ופראגה.

דמותו של זביטקובר הצטיירה במהלך ההיסטוריה כחיובית ואצילית, כשאגדות רבות נרקמות מסביב. הבולט שבסיפורי החסד שסופרו אודותיו הוא הצלתם של יהודים רבים בימי טבח פראגה (אנ'), לסיפור זה גרסאות שונות, ועל פי חלק מהן כל המתים שהובאו לפניו נקברו על ידו בבית הקברות שבבעלותו. מעשה זה חיפה על צדדים אחרים אפלים באישיותו, וטיהר אותו בהכרה העממית. עם זאת, במסורת החסידית זוהרו מעומעם, ולצד מעשי החסד שלו הוא מוזכר כבעל עבירה. היסטוריונים של יהדות פולין אף הם הגדירוהו כאדם תקיף שנהג בשחיתות, בקשרי הון-שלטון, בגאווה ובעריצות כלפי בני עמו.

צאצאיו היו אישים מפורסמים בפולין, בפרט כסוחרים, תעשיינים ובעלי הון; ובולטת בהם היא משפחת הברגסונים שבראשה עמדו בנו בר ברגסון וכלתו תמריל ברגסון.

חדשות ואקטואליה
חדשות ואקטואליה
ג'יימס מאיר רוטשילד

נפטרו לאחרונה: רבי גרשון אדלשטיין, הרלד צור האוזן, יעקב טירקל, תומאס בורגנטל, משה קראוס, איליה קבקוב

התבנית עודכנה לאחרונה אתמול עדכון
היום בהיסטוריה
אירועים בלוח העברי
בנימין נתניהו

אירועים בלוח הלועזי

הבניין הראשון של הבנק המרכזי האירופי