מלאכים (קבוצה חסידית)
המלאכים היא קבוצה חסידית קטנה שהתפלגה מחסידות חב"ד, השוכנת בוויליאמסבורג ובמונסי. מייסד הקבוצה הוא הרב אברהם דובער לוין. דרכי הקבוצה מיוסדים על שיטת חב"ד[דרושה הבהרה]. אנשי הקבוצה מאופיינים בהתנגדות קנאית לציונות.
היסטוריה[edit | edit source]
המנהיג הראשון של הקבוצה היה רבי חיים אברהם דב לוין הכהן, המכונה "המלאך", שהיגר לניו יורק בשנת 1923. הוא היה חסיד של רבי שמואל שניאורסון, אולם התנגד לבנו, רבי שלום דובער שניאורסון. בהגיעו לניו יורק מונה לוין לרב קהילת 'נוסח האר"י' בברונקס. הרב שרגא פייבל מנדלוביץ', ראש מתיבתא תורה ודעת, למד עימו תניא, ועודד את תלמידי הישיבה לבקרו וללמוד ממנו. רבים מהם הפכו לחסידיו של מלאך, ועל שמו כונו "המלאכים". הם החלו לנהוג בהנהגות חסידיות, במהלך הזמן הם ערערו על סמכותו של הרב מנדלוביץ'. בשנת 1936 עזבו את הישיבה והצטרפו להקים ישיבה חדשה בשם "נתיבות עולם". לדברי נתנאל קווין, מנהל הישיבה דאז, התלמידים עזבו בעצמם את "תורה ודעת". על פי הרב מאיר ווברמן, אחד מאנשי "המלאכים", הם גורשו על ידי הרב מנדלוביץ'.[1] לאחר מכן, מנדלוביץ' בירר אצל הרב יהושע בוימל להיתר הדבר, ובוימל אישר בחיוב[דרושה הבהרה].[2] לעומת זאת הרב דב בריש אלפנט, השיב כי הם רשאים להמשיך ללמוד במוסדות הישיבה[דרושה הבהרה].
לאחר מותו של הרב לוין בשנת ה'תרצ"ח (1938) מילא את מקומו הרב יעקב שור (תרע"ה – י"ג באדר תש"מ. אחיו של רבי גדליה שור. נקבר בקרית יואל).שגיאת לואה: (בקריאה לתבנית:הערה) תוכן כפול: Hasidic people: a place in the new world, p. 26, Jerome R. Mintz - 1992 "They were too conscious of the Malach's sense of rejection from Lubavitch. Instead, new leadership of the M'lochim came from within the group. Rabbi Yankev Schor, one of the early students, was named as rabbi, but he shared..." וגם שמאל=כן.
ישיבת נתיבות עולם נמצאת בשכונת וויליאמסבורג. היא התנהלה על ידי הרב מאיר ווברמן. באמצע העשור הראשון של המאה ה-21 החליפו בנו הרב מרדכי זאב, איש נטורי קרתא.שגיאת לואה: (בקריאה לתבנית:הערה) תוכן כפול: Rabkin, Yakov M. (2006). A Threat from Within: A Century of Jewish Opposition to Zionism. Fernwood Publishing. p. וגם שמאל=כן.
מנהיגה הנוכחי של הקבוצה הוא הרב מלך פלור ממונסי. רבים מצאצאי ה"מלאכים" הצטרפו לחסידות סאטמר, בשל השקפותיהם האנטי-ציוניות המשותפות.
"המלאכים" מתנגדים לאדמו"רי חב"ד האחרונים, מהרב שלום דובער שניאורסון ואילך. הם מחרימים את ספרי הוצאת קה"ת. חלק מצאצאי "המלאכים" חזרו לזרם המרכזי של חב"ד.
קישורים חיצוניים[edit | edit source]
הערות שוליים[edit | edit source]
ערך זה מוגש באדיבות ויקיפדיה העברית, תחת רשיון ייחוס שיתוף זהה (CC BY-SA 3.0).
(הדף המקורי, רשימת התורמים)
הערך בוויקיפדיה גדול מערך זה ב +516 תווים
לעדכון מוויקיפדיה, לחץ כאן.