מיניאטורה

From האנציקלופדיה היהודית
Jump to navigation Jump to search
מיניאטורה של בתים בשכונת מאה שערים בירושלים

מיניאטורה (בעברית מכונה מזערת) היא ציור קטן, פסלון תבנית מבנה או אות מקושטת בכתב יד, המהווה דגם מוקטן של המקור, ושומר על הפרופורציות (יחסי הגודל) המקוריים בקנה מידה. מיניאטורות משמשות לרוב לצורך המחשה חזותית כאשר לא ניתן להציג את המקור.

מקור המילה מהמילה הלטינית, minium, שפרושה "עופרת אדומה" או "עופרת שני". הצבע האדום שימש לקישוט אותיות בספרים ובכתבים חשובים ולעיטור האותיות בציורים קטנים. ברבות השנים הורחב השימוש במילה מיניאטורה גם לתיאור תמונות או דיוקנאות קטנים, ולאחר מכן גם לפסלונים ולדגמים נוספים.

דגם מיניאטורי של בוזוקי

דגמים מיניאטוריים משמשים באדריכלות להמחשת המבנה, במשחקי גילום תפקידים, משחקי מלחמה ועוד. באמנות היפנית נפוץ השימוש במיניאטורות, בפסלונים, בתמונות זעירות ואף בעיצוב עצים ננסיים המוכרים בשם בונסאי.

בסרטים[edit | edit source]

פעמים רבות משתמשים במיניאטורות על מנת לדמות אפקטים מיוחדים בסרטים. לאחר שבונים את המיניאטורות לסרט, מצלמים אותם ולפעמים מפוצצים אותם. את הפיצוץ אפשר להעצים באמצעות אפטר אפקט. אנימציית סטופ מושן נעשית גם כן באמצעות מיניאטורות. סרטים שנעשו באמצעות מיניאטורות הם: מלחמת הכוכבים, היום השלישי, וולאס וגרומיט, פארק היורה ועוד.

במוזיקה[edit | edit source]

במוזיקה אמנותית מהתקופה הרומנטית יצירה שאורכה קצר נכללת היום תחת ההגדרה "מיניאטורה". רבות הפעמים שמדובר בפסנתר. אחד האוספים המפורסמים הוא "שירים ללא מילים" של פליקס מנדלסון. דוגמאות נוספות הן פרלודים של שופן ואינטרמצו של ברהמס.

ראו גם[edit | edit source]

קישורים חיצוניים[edit | edit source]

ערך זה מוגש באדיבות ויקיפדיה העברית, תחת רשיון ייחוס שיתוף זהה (CC BY-SA 3.0). (הדף המקורי, רשימת התורמים)
הערך בוויקיפדיה גדול מערך זה ב +4787 תווים

לעדכון מוויקיפדיה, לחץ כאן.

NivdakVeushar.png