טבק

From האנציקלופדיה היהודית
Jump to navigation Jump to search
טבק הטבק
גידולי טבק בוירג'יניה
מיון מדעי
ממלכה צומח
מערכה בעלי פרחים
מחלקה דו-פסיגיים
סדרה סולנאים
משפחה סולניים
סוג טבק
מין טבק הטבק

טבק (שם מדעי: .Nicotiana tabacum L) הוא מין של צמח חד-שנתי רחב עלים בסוג טבק ממשפחת הסולניים וככל הנראה נוצר על ידי הכלאה טבעית בין המינים ניקוטיאנה סילבסטריס (N. sylvestris) וניקוטיאנה טומנטוסיפורמיס (N. tomentosiformis), שניהם צמחים רב-שנתיים. זהו המין המשמעותי ביותר מבחינה כלכלית בסוג, וזנים רבים שלו מגודלים ברחבי העולם.

מקורו של הצמח הוא בדרום יבשת אמריקה. הארצות הראשונות בעולם שגידלו אותו הן: קנדה, מלוי, זימבבוה וארצות הברית. את עליו המיובשים והקצוצים נהוג לעשן בתצורות כגון: סיגריה, סיגר, סיגרלה, מקטרת, נרגילה או בתצורת תפזורת לצורך גלגול הטבק. הטבק משמש גם ללעיסה ולהרחה בצורת אבקה דקה. בשוודיה מניחים טבק (סנוס) מתחת לשפה העליונה.

מקור המילה "טבק" הוא כפי הנראה מהמילה האינדיאנית (אראוואק) "טאבאגו", שתיארה מקטרת דמוית האות Y להרחת טבק. מקור השם המדעי Nicotiana נקרא על שמו של השגריר הצרפתי בליסבון ז'אן ניקו דה וילמיין (Jean Nicot de Villemain) ששלח בשנת 1560 זרעי טבק למלכת צרפת.

הטבק מכיל ניקוטין, שהוא אלקלואיד אורגני ורעלן עצבים חזק, במיוחד לחרקים. כל אופני צריכת הטבק גורמים להגעת ניקוטין אל מחזור הדם ולהתפתחות הדרגתית של סבילות לניקוטין ותלות בו. מנה קטלנית של ניקוטין נמצאת בחצי סיגר או שלוש סיגריות בלבד, אך עשנם של אלו מכיל רק שבריר מכמות הניקוטין שבהם. רוב הרעלות הניקוטין נגרמות בשל חשיפה לקוטלי חרקים המכילים ניקוטין מרוכז.

הסכנה המשמעותית של שימוש בטבק היא החשיפה לחומרים מסרטנים המצויים בו ובעשנו והרס של הריאות. מדינות רבות ברחבי העולם (ובתוכן, מבחינות מסוימות, ישראל) חקקו חוקים המגבילים את עישון הטבק במקומות ציבוריים, במטרה להקטין חשיפה בלתי רצויה לעשן טבק.

ראו גם[edit | edit source]

  • השפעות בריאותיות של עישון טבק
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא [[commons:Category:{{#property:P373}}|טבק]] בוויקישיתוף

קישורים חיצוניים[edit | edit source]

הפרדת טבק בתהליך ייצורו

ערך זה מוגש באדיבות ויקיפדיה העברית, תחת רשיון ייחוס שיתוף זהה (CC BY-SA 3.0). (הדף המקורי, רשימת התורמים)
הערך בוויקיפדיה קטן מערך זה ב -2810 תווים

לעדכון מוויקיפדיה, לחץ כאן.

NivdakVeushar.png